De omgeving

De streek….

De camping maakt deel uit van ons 25 ha. grote landgoed Corneuil, dat ter beschikking staat aan de campinggasten. De naam 'Corneuil' dankt het gebied aan het kasteeltje aan de overzijde van de weg, dat tot 1802  'Chateau Corneuil' heette.
De camping is gelegen in het rustig kloppende hart van de noord Dordogne, de Périgord Vert ( de Groene Périgord). Het gebied is aangewezen als Régionaal Natuurpark Périgord-Limousin vanwege zijn bekoorlijke landschap, maar ook vanwege zijn interessante flora (o.a. vele soorten orchideeën) en bodemgesteldheid. In de kalkrijke grond bevinden zich talrijke fosiele resten. In dit deel van de Dordogne is het fraaie landschap sinds de Middeleeuwen nagenoeg onveranderd gebleven. Het wordt gevormd door heuvels, bossen en bosranden, golvende graanakkers en velden vol zonnebloemen. Het wordt veelvuldig vastgelegd door schilders en fotografen. U kunt er wandelend van genieten of per fiets, per auto of zelfs te paard of per kano. De regionale VVV's hebben recent wandel- en ATB-fietspaden uitgezet. Zij zijn van uiteenlopende lengten en een aantal start zó vanaf de camping. De wandelkaarten zijn bij onze receptie verkrijgbaar.Het dichtstbij gelegen dorp is St. Sulpice de Mareuil, even  verder naar het westen ligt Mareuil (8 km), dat groter is en winkels en een marktje heeft. Het is recent 'gerenoveerd' met behoud van de authenticiteit; de bijna middeleeuwse uitstraling, die zijn hoogtepunt vindt in het bezienswaardige kasteel. Naar het noordoosten ligt Nontron (15 km), eveneens een authentiek stadje, deels gebouwd aan de rand van een steile rots, met markante straatjes en gevels, maar ook grotere winkels en bezienswaardigheden. De markt van Riberac (30 km) is vermaard en Brantôme (25 km) staat bekend als 'het Venetië van de Perigord'.

 

…en de bezienswaardigheden


Behalve het prachtige landschap zijn er in de omgeving vele bezienswaardigheden die u kunt bezoeken, zoals steden, kastelen, kerken, markten, musea, prehistorische grotten, de in de rotsen uitgehouwen kathedraal van Aubeterre, enzovoort. Een kastelenroute is vanaf Corneuil te volgen.
Maar ook een bezoek aan de wijn- en cognac-chateau's is de moeite meer dan waard.
 De ruitermogelijkheden, die nagenoeg direct vanaf Corneuil bestaan, zijn gewild, evenals kanoën (Brantôme of Bourdeille). Op speciaal daarvoor uitgezette paden zijn ATB-routes te berijden, maar heeft u een 'gewone' fiets dan komt u hier ook beslist aan uw trekken op de stilletje weggetjes die het landschap doorkruisen. Voor de liefhebbers van de golfsport ligt een vijftal voor publiek toegankelijke golfbanen tussen 35 en 50 autominuten rijden vanaf Corneuil (zie ook hieronder). Tussen de 30 en de 50 minuten rijden liggen de grotere steden Riberac, Périgueux (hoofdstad Dordogne), Angoulême en wat verder weg ligt Limoges, bekend van het porselein. Wat verderweg zijn de schilderachtige steden Bergerac (ca. 75 minuten) en Sartat (ca. 2 uur)  gemakkelijk te bereiken. En in de zomer vinden er tal van straatfestivals plaats, waar iedereen welkom is.
Ondanks dit ruime aanbod aan vermaak, ontspanning, bezienswaardigheden en sportieve mogelijkheden draagt deze regio van de Dordogne niet de sporen van toerisme, dus geen wachtrijen en overvolle bezichtigingen. Op de landweggetjes waant u zich doorgaans de enige gebruiker.

 

en wat denkt u van de streekgerechten !

zoals, natuurlijk, de wijn, de cognac en de pineau, het kaasje Cabécou, de foie gras, truffels, de confits, de cèpes en de walnoten?Walnoten, waar ook al weer heerlijke wijn van wordt gemaakt en die, net als de ook in de streek gemaakte kastanjewijn, een prettige begeleider is van enkele in ons restaurant geserveerde nagerechten.


Dit is de Dordogne anders!

Bij onze  receptie is uitgebreide toeristische informatie beschikbaar.

  

Het klimaat

Zelfs in heel droge zomers blijven de heuvels en de bossen groen, zoals de naam 'Périgord Vert' al verraadt. 's Zomers schijnt er de zon volop, de nachten kunnen zwoel maar ook koel zijn, onder een overweldigende sterrenhemel. Iedere dag vangt daardoor opgefrist aan, met kraakzuivere lucht.  


Kijk ook op...

 

 

brantome

 

Speciale dingen in de nabijheid...


Corneuil ligt in het regionale natuurpark 'Périgord-Limousin'.

In dat verband zijn er de volgende bezienswaardigheden:

 • diverse plantentuinen (waaronder lelies en orchideeën)
 • buiten deze tuinen zijn  ook in het open veld diverse belangwekkende planten- en bloemensoorten te vinden. Zelfs op het terrein van Corneuil zijn vele wilde bloemen en orchideeënsoorten te vinden
 • plateau de la Rochebeaucourt et Argentine, belangwekkend krijtrotsenplateau (wandelroute)
 • Grotte de Villars
 • grotten en kerkje van St. Pardoux
 • veel door het 'park' uitgezette rustige wandelroutes en fietsroutes
 • in het wild te zien: slangearend, otter, rivierkreeft, moerasschildpad


Los van het regionale park zijn er o.m. de volgende bezienswaardigheden:

 • regionale kastelenroute (auto of fiets) direct vanaf Corneuil (kastelen zijn te bezoeken)

 • vele markten en marktjes, waaronder een aantal levendige en markante (Riberac,Brantome, Périgueux, Nontron )
 • vele sfeervolle Romaanse kerkjes 

 

 

 

 • diverse cognac- en wijnchateaux
 • Périgueux: 40 km, hoofdstad van het departement Dordogne; markt op woensdag- en zaterdagochtend. Fraaie oude binnenstad met veel terrasjes, winkels en diverse musea en kerken
 • Angoulême, 35 km, hoofdstad van het dep. Charente: gezellige stad met indrukwekkende hoogteveschillen. Kerken, musea, winkels. Station SNCF/TGV naar Parijs
 • Limoges, 80 km, hoofdstad van Haute Vienne, porcelein
 • Brantôme, 25 km, dat met enig gevoel voor overdrijving het ‘Venetië van de Périgord” wordt genoemd. Kathedraal en klooster
 • Nontron, 15 km, bekende te bezoeken messenfabriek
 • Aubeterre, 35 km, wereldberoemde, indrukwekkende kathedraal in de rots (zie foto)
 • Oradour, indrukwekkend museumdorp waar de gevolgen van WO 2 zijn gehandhaafd (educatief),
 • diverse historisch waardevolle dorpjes en stadjes, zoals Bourdeille, St. Pardoux
 • groot aantal musea op uiteenlopend gebied (binnen straal van 50 km., natuur, cultuur, historisch,amusement, ambacht, etc)
 • recreatiemeer van St. Estephe